+36 (23) 381 818 krl@krl.hu

GYÁRTUNK

 • Gyártunk

 • Szállítunk

 • Telepítünk

A gyártóüzemünkben készült fázisjavító berendezések kiválósága a sokéves gyártási tapasztalatnak, az 1. osztályú alapanyagok alkalmazásának és a többszörös ellenőrzésnek, tesztelésnek köszönhető.
Berendezéseinket rövid határidőn belül szállítjuk, igény szerinti telepítést és bekötést is vállalunk.

TÜVRheinland
Berendezéseink TÜV által vizsgált EN 61439 tanúsítvánnyal rendelkeznek és prémium kategóriás, erősített kivitelű német kondenzátorokkal szereltek. 2010-ben az RT típusú, 2015-ben pedig cégünk zászlóshajója, a fojtózott FO jelű fázisjavító berendezésünk kapta meg a Magyar Termék nagydíjat.
Külön igényeknek megfelelően a standard megoldásoktól eltérő, egyedi berendezéseket is gyártunk.
Állandó raktárkészlettel rendelkezünk a fázisjavító berendezésekhez szükséges alkatrészekből, biztosítva ezzel a gyors és hatékony munkavégzést a gyártási és szervizelési feladatoknál egyaránt

 

MÉRÜNK

Hálózati analízis

Büszkén mondhatjuk, hogy az elmúlt 10 évben folyamatosan nőtt megrendeléseink száma a villamos hálózati mérésekre vonatkozóan. Sikeres szolgáltatásunk a folyamatos fejlesztéseknek, nagy értékű eszközök beszerzésének, állandó képzéseknek és mérnökeink felkészültségének köszönhetően mára országos hírnévre tett szert. Folyamatosan érkeznek a megkeresések újabb és újabb villamos hálózatok mérésére és elemzésére. Ahhoz, hogy meg tudjunk felelni a kihívásoknak, állandó fejlesztésekre van szükség. Jelenleg 6 darab nagy teljesítményű hálózati analizátort alkalmazunk és közel 20 készlet lakatfogóval és egyéb mérési kellékekkel rendelkezünk.

Méréseknek köszönhetően pontosan tudjuk tervezni fázisjavítás esetén a beépítendő meddőteljesítmény-igényhez megfelelő berendezéseket, ellenőrizni tudjuk a transzformátorok teljesítményének kihasználtságát és megállapíthatjuk a hálózaton keletkező zavarok okait.

De miért is érdemes pont a KRL hálózati analízis szolgáltatását igénybe venni?

 • Gyors és hatékony munkavégzés országos szinten

Megrendelésük esetén napokon belül érkeznek mérnökeink a mérőműszert telepíteni, legyen szó egy budapesti vagy vidéki helyszínről. Mérőműszereink folyamatosan használatban vannak, de legkésőbb 1 héten belül mindig rendelkezésükre állunk a mérési felszereléssel.

 • MSZ EN 50160 szabvány szerinti ellenőrzőmérés a hálózati feszültségre vonatkozóan

Mérőműszereink képesek szabvány szerint mérni és ellenőrizni a hálózati feszültséget. Mérnökeink a szabványnak megfelelő paraméterek beállítása után telepítik a mérőműszert, majd a kiértékelés során is a szabvány előírásai alapján adjuk meg az eredményeket.

 • Minden igényt kielégítő jegyzőkönyvet készítünk méréseinkről

Minden mérésről könnyen átlátható és értelmezhető jegyzőkönyvet készítenek mérnökeink. A mérési jegyzőkönyv minden esetben a mérés célját emeli ki és az alapján adjuk meg javaslatainkat is. A mérési adatokból diagramokon is ábrázoljuk a mért és vizsgált villamos paramétereket.

 • Nagy tudású, japán gyártású HIOKI hálózati analizátorokat alkalmazunk

Jelenleg a japán HIOKI márka műszerei közül a csúcsmodellnek számító 3198-as hálózati analizátort és a régebbi modellek közül a 3196-os széria műszereit alkalmazzuk.

 • Gyors megoldás a hálózati zavarok okainak feltárására

Hálózati analízissel gyorsan megtalálhatók azok a hibák, melyek az üzemek váratlan leállását, feszültségkimaradásokat okoznak. A hibakeresések és a mérések sok esetben komoly problémákat oldottak meg.

 • Sok év szakmai tapasztalat

Miközben az elmúlt két évtizedben a KRL Kontrol Kft. a magyar ipar vezető fázisjavító berendezés gyártója lett, mérnökeink szakmai felkészültségének és állandó képzéseinek köszönhetően szolgáltatásunk országos hírnévre tett szert.

Hőkamerás mérés

Hőkamerás vizsgálatokkal megelőzhetők a kábeleket károsító beégések!
A kábelek, áramsínek nem megfelelő csatlakoztatásából, laza kötéspontokból származó túlmelegedések az alkatrészek korai tönkremenéséhez, szélsőséges esetben elektromos tüzek kialakulásához vezethetnek.
Hőkamerás vizsgálatokkal az ilyen típusú problémák már a kezdeti stádiumban feltárhatóak, a hiba kijavításával elkerülhető annak továbbterjedése, megelőzve ezzel a komolyabb károkat.

Az eljárás gyors és beavatkozás-mentes, nem igényel áramszünetet, mely sok esetben nehezen valósítható meg.

A mérés után a karbantartásra szánt idő is nagymértékben lerövidül, mivel a munkavégzés csak a hibás kötésekre irányul

Cégünk VarioCAM® típusú infrakamerával rendelkezik, mellyel érintés nélküli hőmérsékletmérés valósítható meg.
A hőképen automatikusan megjeleníthető a legalacsonyabb és a legmagasabb hőmérsékletű pont. A megjelenített mérési pontok sugárzási tényezője egyenként változtatható. Vízszintes és függőleges irányú hőmérsékletprofil jeleníthető meg. Rugalmasan definiálható izotermák segítségével könnyen kiértékelhető kép készíthető.

A mérési dokumentáció tartalmazza a készített hőképeket a feltárt hibák kiértékelésével és szakvéleményezéssel a probléma megoldására vonatkozóan.

TERVEZÜNK

Projekttervezési útmutató

 1. Határozza meg a szükséges meddő teljesítmény értékét (kvar), válassza ki a kívánt cosφ eléréséhez szükséges kondenzátormennyiséget.
 2. Tervezze meg a kondenzátorok fokozatkiosztását olyan módon, hogy a legkisebb fokozat az összteljesítmény 10-15%-a körül legyen. A nagyon érzékeny fokozatkiosztás (5-10%) nem célszerű, mert ez túl sok kapcsoláshoz vezetne, ami feleslegesen terheli a berendezést.
 3. Próbálja úgy tervezni a kondenzátorfokozatot, hogy az szabványos kvar érték legyen, illetve annak többszörösei.
 4. Mérje meg a főbetáplálási ponton az áram harmonikus tartalmat (THDI), kondenzátorok nélkül, minden üzemállapotban.
 5. Mérje meg a feszültség harmonikus tartalmat (THDU).
 6. Az eredőharmonikusok közül a THDI> 20%, vagy a THDU> 3% (kondenzátor nélkül mérve)?
 • Ha igen, akkor alkalmazzon fojtott fázisjavító berendezést.
 • Ha nem, akkor alkalmazhat hagyományos fázisjavító berendezést, de ellenőrizze le a többi pontot is.
 1. A 3. áram harmonikus (I3)> 0,2*I5?
 • Ha igen, alkalmazzon 14%-osan fojtott fázisjavítóberendezést.
 • Ha nem, alkalmazzon 7%-osan fojtott fázisjavítóberendezést.
 1. Ha a THDU:
 • 3-5%, akkor alkalmazzon 7%-osan fojtott fázisjavítóberendezést.
 • 5-10%, akkor alkalmazzon 14%-osan fojtott fázisjavítóberendezést.
 • >10%, akkor kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot egy speciális felharmonikus szűrő méretezésére.
 1. Válassza ki a megfelelő berendezést katalógusunkból a meddő teljesítmény, a feszültség,a hálózati frekvencia, valamint az előre meghatározott fojtási tényező függvényében.

Kérje munkatársaink segítségét a berendezés kiválasztásához, méretezéséhez!

Mérnökeink precízen és nagy odafigyeléssel választják ki az adott fogyasztócsoporthoz a legmegfelelőbb típusú fázisjavító berendezést, megtervezve annak teljesítményszintjét és fokozatkiosztását a terhelés jellege alapján.A tervezéshez nagy segítséget nyújtanak a hálózatanalizátorainkkal gyűjtött mérési eredmények, illetve az ügyfeleink által megküldött negyedórás fogyasztási adatok, villanyszámlák.

Kompenzációs módok

Az induktív meddő teljesítmény kikompenzálásának használatos módjai:

Egyedi kompenzálás

Az egyedi kompenzálásnál az induktív meddő teljesítmény közvetlenül a fogyasztónál van kikompenzálva. A fogyasztó és a kondenzátor egy kapcsolási egységet képez. Ebben az esetben a hálózat minden része mentesül a meddő áramok veszteséget okozó hatásától, a tápvezetékek keresztmetszete csökkenthető. Az egyedi kompenzálást főleg aszinkron motorokhoz, transzformátorokhoz, egyenirányítós hegesztőkhöz, valamint kisüléses fénycsövekhez használják.

Csoportkompenzálás

A csoportkompenzáció esetében több, általában egymáshoz közel elhelyezkedő, egyidejűleg működő induktív fogyasztó van összefogva és egy fix kondenzátorral (kondenzátorcsoporttal) közösen kompenzálva. Ezt a kompenzációs módot például több motor vagy csoportos világító berendezések esetében alkalmazzák. Ügyelni kell arra, hogy az egyes fogyasztók és a kompenzáló berendezések közti vezetékszakaszok nem mentesülnek a meddő áramok hatásaitól, ezért ezek keresztmetszete nem csökkenthető az egyedi kompenzálásnál leírtaknak megfelelően.

Központi kompenzálás

Nagy és összetett fogyasztási helyeken a főelosztóban lévő központi, és az alelosztókban csatlakoztatott automatikus kondenzátorcsoportokkal gazdaságos megoldani a fázisjavítást. Ekkor a szabályozó automatika a szükséges mennyiségű kondenzátort kapcsolja a hálózatra.

A központi kompenzáció előnye az egyszerű bővíthetőség, karbantartás és felügyelet.

SZERVIZELÜNK

Országos szervizszolgáltatás

 • Felmérés

 • Telepítés

 • Beüzemelés

 • Karbantartás

 • Hibajavítás

A rendszeresen karbantartott berendezések élettartama hosszabb, az esetleges meghibásodások hamarabb kiderülnek, így a meddő költség nélküli üzemvitel jobban biztosítható!

Karbantartási szerződéskötés esetén az általunk gyártott berendezésre a garanciát meghosszabbítjuk, illetve egyéb szolgáltatásainkat kedvezményesen vehetik igénybe!

Karbantartási munkák

Szervizelőkészületek:

 • Próbaüzemben leellenőrizni a berendezés általános állapotát.
 • Automatika ellenőrzése kézi üzemmódban.
 • Mágneskapcsolók, kondenzátorok, kábelek, biztosító betétek, aljzatok ellenőrzése szemrevételezéssel.
 • A berendezés műszaki állapotának jegyzőkönyvezése, fogyasztásmérő adatok rögzítése, jegyzőkönyvkészítése

Szervizmunkák:

 • Vezérlő és főáramköri vezetékek, kábelek ellenőrzése, melegedés mérése kézihőkamerával, keresztmetszet vizsgálata, csatlakozások megfelelőségének ellenőrzése.
 • Biztosítékok értékeinek ellenőrzése.
 • Mágneskapcsolók rögzítettségének, bekötéseinek ellenőrzése, működésvizsgálat.
 • Vezérlő automatika paraméterezése, fokozatteljesítmény, áramváltó áttétel, feszültségszint beállítása.
 • Túlmelegedés elleni védelem ellenőrzése, beállítása.
 • Vezérlő áramváltó áttételének, helyzetének ellenőrzése.
 • Kondenzátorok terhelés alatti kapacitásmérése, jegyzőkönyvezése.
 • Áramszolgáltatói mérés kiolvasása, rögzítése, elemzése.
Valamely szolgáltatásunk elnyerte tetszését?

Itt kérhet árajánlatot:

  Név (kötelező)

  E-mail cím (kötelező)

  Telefonszám (kötelező)

  Árajánlatkérésem témája/témái

  Üzenet

  A weblapra feltöltött tartalom reklámcélokat szolgál, csak tájékoztató jellegű, nem minősül ajánlattételnek.

  Akciós termékek

  Akciós termékek

  Üzembe helyezés megrendelése

  Üzembe helyezés megrendelése

  Hibabejelentés küldése

  Hibabejelentés küldése

  Feliratkozás hírlevelünkre